Den stora guiden om fasadputs – Kakeltema i Jönköping

Hem > Blogg > Den stora guiden om fasadputs – Kakeltema i Jönköping

Den stora guiden om fasadputs – Kakeltema i Jönköping

Svensk arkitektur har en lång historia – inte minst byggd på putsade fasader. Och vi förstår varför. Med puts får du inte bara ett estetiskt intryck. Du får också ett skydd mot väder och vind som står sig under årens gång. Ett vackert, hållbart och nästintill underhållsfritt alternativ – för alla typer av hus. Så kanske går du i tankar på att investera i en putsad fasad? Vi på Kakeltema i Jönköping bringar klarhet i allt från vad fasadputs är till vilka valmöjligheter som följer och vad du bör tänka på när du underhåller din nya fasad.

Puts – vad är det?

Med puts är möjligheterna många. Vilken puts du ska välja och vilket sätt du ska applicera putsen på är en fråga om stil, men också om hur fasaden är uppbyggd från början. Så låt oss gå till botten med vad puts faktiskt är. Puts består till grunden av kalk eller cement, ballast och vatten. Ju mer kalk, desto mjukare puts. Ska du fylla i puts på en redan befintlig putsfasad är det på grund av mängden kalk därmed viktigt att ta reda på vilken hårdhetsklass din fasadputs har – så att du kan matcha ditt nya puts med ditt befintliga. Dessutom kan putsens struktur variera i en oändlighet. Beroende på smak och tycke kan du tack varje ballasten välja allt från finkornig till grovkornig puts, vilket avgör hur slät eller sträv fasaden blir. Sist men inte minst påverkar val av putsteknik fasadens utseende. Här kan du välja mellan att anlita en professionell murare som putsar fasaden för hand eller som sprutar på putsen för ett jämnt och stilrent intryck.

Fasadrenovering – kan jag ha puts på mitt hus?

Klingar ordet revetering bekant? Efter många år av svensk fasadkultur är det inte alltför ovanligt att villaägare har en så kallad reveterad fasad, vilket innebär att husets tidigare träfasad omvandlats till en putsad fasad. Ett putshus behöver därmed inte ha puts som fasadläggning från allra första början, utan kan oberoende av stommens material förses med denna vackra exteriör. Så oavsett om din villa är byggd i trä eller sten kan du med fördel omvandla dess yttre till en putsad fasad.

Fasadputs – vilken färg kan jag välja?

Vi har redan varit och nosat på att möjligheterna med puts är många, vilket även gäller när det kommer till vilken kulör som slutligen ska få klä din fasad. Med en putsad fasad kan du nämligen uppnå vilken färg du än önskar. Men för att din fasad ska hålla länge är det viktigt att förhålla sig till branschens alla regler och anpassa din valda färg efter typ av puts. Om din fasad består av kalkputs ska du använda kalkfärg, men om din puts består av kalk och cement ska du använda så kallad KC-färg. På så vis ger du din fasad och ditt hus bästa möjliga skydd. Men i vissa fall kräver putsen inte någon målning alls. Ibland är nämligen putsen genomfärgad och består kanske då redan av den färg du önskar för din fasad.

Underhåll – laga eller putsa om?

En putsad fasad är mer eller mindre en underhållsfri fasad. Ja, ett väl utfört arbete kan stå sig i upp till 30 år. Men för att uppnå en lång livslängd är det viktigt att upptäcka eventuella skador i god tid. Det är därmed rekommenderat att se över fasaden med jämna mellanrum – med extra fokus kring stuprännor, fönsterbleck och andra ställen där fasaden är som mest utsatt. Har delar av fasaden vittrat sönder? Tänk på att det är viktigt att laga med rätt typ av putsbruk. Om sprickorna inte tas hand om i tid nalkas omputsning av hela fasaden, vilket kräver mycket teknik och kompetens. Vid större fasadjobb rekommenderar vi därför dig att anlita ett proffs för att uppnå en jämn och hållbar fasad som står sig under årens gång.

Vill du göra dina nya fasad till verklighet? Välkommen till oss på Kakeltema i Jönköping – vi finns med dig hela vägen från planering till putsad fasad.