Skillnaden mellan kakel, klinker & granitkeramik – Kakeltema i Jönköping

Hem > Blogg > Skillnaden mellan kakel, klinker & granitkeramik – Kakeltema i Jönköping

Skillnaden mellan kakel, klinker & granitkeramik – Kakeltema i Jönköping

Har du hört talas om att allt som går att sätta på golv även går att sätta på vägg, men inte tvärtom? Innan du drömmer dig bort vill vi därför belysa skillnaden från platta till platta, så att dina planer kan bli verklighet. Det finns nämligen en hel del tekniska aspekter att hålla koll på. Så vad är skillnaden mellan kakel, klinker och granitkermik – och vilken typ av platta ska du använda i vilken typ av miljö? Vi på Kakeltema bringar klarhet i kakel- och klinkerdjungeln.

Vad är kakel?

Kakel kallas även finkeramik. Av namnet att döma kanske du redan nu förstått att kakel inte lämpar sig för golv eller andra påfrestande miljöer. En kakelplatta består nämligen av torrpressad vit eller röd lera som bränns vid en lägre temperatur, vilket gör att kakelplattan tenderar att bli relativt porös. På grund av dess nivå av tålighet och höga vattenabsorption bör en kakelplatta därmed endast pryda väggar inomhus.

Tre snabba om kakel

  • Kakelplattor är glaserade med en glasmassa som smälts ut över ytan – vilket gör att kaklet blir lätt att hålla rent.
  • Handmålat kakel är relativt ovanligt, men kakeldekor hör ändå till vanligheterna. Numera trycks mönstret nämligen på plattorna.
  • Glaserade kakelplattor kan ha en rundad klassisk kant eller rakskuren (även kallad rektifierad) kant.

Vad är klinker?

Vidare till klinker, som numera har blivit ett samlingsnamn för alla former av keramiska plattor som lämpar sig för golv. Klinker kallas även grovkeramik och tillverkas av stengods, vilket gör att vattenabsorptionen är låg och tåligheten hög. Därför kan du med fördel låta klinker dekorera dina väggar på samma vis som du låter plattorna pryda ditt golv. Vill du lägga klinker utomhus? Försäkra dig om att plattorna är frosttåliga, så att de inte riskerar att spricka när frosten kryper sig på.

Tre snabba om klinker

  • Klinkerplattor kan vara både glaserade eller oglaserade.
  • Även klinker kommer både med och utan dekor, vilket öppnar upp för unika designmöjligheter.
  • Reptåligheten för en klinkerplatta anges i ett PEI-värde, som visar var den lämpligast bör och inte bör nyttjas.

Vad är granitkeramik?

Här har vi ett alternativ skapat för utomhusbruk. Granitkeramik är frosttåligt, hållfast och nötningståligt. På grund av dess mycket låga vattenabsorption riskerar en platta av granitkeramik inte att frysa och sprängas, vilket gör den till ett självklart val såväl utomhus som inomhus.

Tre snabba om granitkeramik

  • Plattor av granitkeramik kan vara oglaserade, polerade eller glaserade.
  • Namnet “granitkeramik” har ingenting att göra med med naturstensmaterialet granit, utan kommer från porslinsleran som återfinns i bergarten granit och syftar till plattornas tålighet.
  • Granitkeramik är av hårdare kvalitet och kräver specialverktyg vid kapning eller håltagning.

Vi har många decenniers erfarenhet av plattor för olika syften och finns redo för dig när du vill göra dina planer till verklighet! Välkommen till oss på Kakeltema i Jönköping – så hittar vi en helhetslösning för just dig.