Tips när du ska välja rätt klinker till golvvärmen – Kakeltema i Jönköping

Hem > Blogg > Tips när du ska välja rätt klinker till golvvärmen – Kakeltema i Jönköping

Tips när du ska välja rätt klinker till golvvärmen – Kakeltema i Jönköping

Grått klinkergolv i ljus miljö

Det är ofta man hör belåtna uttalanden efter att någon tagit av sig skorna och satt ner fötterna på ett uppvärmt golv – framförallt under årets kyligare månader. Att kombinera golvvärme och klinker i hallen är en favorit, även för oss på Kakeltema i Jönköping.

Kakel eller klinker?

Sedan tusentals år tillbaka har man kunnat bränna keramik av lera. Keramiken har haft olika syften genom tiden, allt från skålar till byggmaterial. Idag känner vi även till den i form av keramikplattor – vanligen kakel och klinker.

Till en början kan det vara svårt att skilja på kakel och klinker. Den största skillnaden är att kakel är gjort av lergods och klinker är gjort av stengods. Kakel (lergods) är poröst och har därför en högre vattenabsorption. Klinker (stengods) har i jämförelse en väldigt låg vattenabsorption, och är därför exemplariskt till hallen som, framförallt under vintertid, äntras med vatten och snö runt skorna. 

Förutom att vara vattenresistent är klinkers även stryktåligt och lättskött. Plattorna är ofta glaserade, vilket innebär att plattorna får en tunn, skyddande hinna. Således lämpar sig klinkers mer i hallen och för utomhusbruk än vad kakel gör. Det passar även utmärkt inne i fuktiga badrum.

Praktiskt och härligt

Att gå på ett uppvärmt klinkergolv slår det mesta, framförallt under årets kyligare månader. Utöver bekvämligheten är golvvärme och klinker utmärkt för att bekämpa fuktiga golv – oavsett om det kommer från duschen eller höstregnet. De uppvärmda keramikplattorna stöter bort vattnet och hjälper det att förångas. Således är det ännu lättare att sköta om klinkergolvet. För att främja livslängden på ditt golv ytterligare är det viktigt att ha ett stabilt underlag. Detta för att hindra klinkerplattorna från att spricka vid rörelse. Har du betong som undergolv är det sällan några problem. För golvspånskivor kan det vara nödvändigt att lägga armeringsnät för stabilisering. 

Vad för klinker?

Vilka klinkerplattor borde jag ha? Vad kostar klinker? Vad finns det för mått? Är klinker stryktåligt? Är det någon skillnad på klinker och kakel? Frågorna kan vara många och vi förstår dig – det är klart att man vill få sitt nya golv att bli perfekt. I vår butik i Jönköping finner du en mängd av olika klinker som passar just dig – och för golvvärmen i hallen och badrummet är det klinker som gäller. Välj bland hundratals olika varianter: från stilrent grafitgrå klinker, till läckra imitationer av både marmor och trä.

Det är bara du som sätter gränserna – välkommen in till oss på Kakeltema i Jönköping och låt dig inspireras till ditt framtida, uppvärmda klinkergolv!